Fazla AkademikGenel

Tüketici Davranışlarının Reklamlar Üzerindeki Etkileri

Reklam, hedef kitlenin tutum ve davranışında birtakım etkiler bırakarak belirli bir ürün veya markayı karşıdakinin almasını sağlama amacı gütmektedir. Reklamın amacı; mesajlarını tüketiciye etkili ve cazip bir şekilde aktarabilmektir. Reklamın sorumluluk alanına markaya ait ürünler hakkında tüketicileri bilgilendirmek ve ürünün özellikleri hakkında bilgi sunarak müşterilerini satın almaya ikna etmektir(SHİMP 1993’den aktaran İPLİKÇİ, 2015). Reklamlar, güçlü tesiriyle tüketicileri motive edip satın almalarını sağlamaktadır. Tüketicilerde satın alma davranışına sebep teşkil eden şey de bu satın alma motivasyonu ve algısıdır.

 “Tüketiciler, bir yerde reklamını gördüklerinde bir ürünü satın alma konusunda daha motive oluyorlar; ayrıca reklamını gördükleri bir ürünü satın almak için kendilerini güvende hissederler. Tüketici, reklamını gördüğü bir marka için güvenilirlik düzeyi geliştirir. Hatta reklamlardan ürün bilgileri topladıkları, ürünün kullanımı ve faydaları hakkında bilgi aldıkları ve ardından buna göre bir satın alma kararı verdikleri bile belirtildi. Bu nedenle reklam, daha fazla satış yapmak için çok iyi bir pazarlama aracıdır” (SHAKİB S, 2017).

“Reklamın tüketici davranışına etkisi adlı araştırmasındaki analizleri sonucunda bazı bulgulara ulaşmıştır; Araştırmaya katılanlara göre, reklamcılığın tüketici davranışları üzerinde olumlu bir etkisi var. Ankete katılanların çoğu, reklamları müşterileri ürünlere ikna edebilecek bir reklam aracı olarak algıladı ve satış promosyonu, reklamın onları çekmek için önemli bir işlevi olarak algılandı. Bu müşteriler hakkında merak oluşturur gibi oldukça ilanın etkilendiğini gösteriyor. Reklamın tüketici davranışları üzerinde olumlu bir etkisi vardır, ancak ankete katılanlara göre, çoğu insan herhangi bir mal ve hizmet satın almadan önce ihtiyaçlarını da düşünmektedir. Sonuç olarak, reklamın izleyicilerin dikkatini çekebilecek, reklamı yapılan ürüne ilgi uyandıracak, müşteriler üzerinde arzu yaratacak ve ürüne karşı harekete geçecek şekilde tasarlanması gerektiği söylenebilir” (MANANDHAR, 2018).

Medyasist

Şahsına Münhasır Üniversite Mezunu, Dijital Pazarlama Uzmanı, Blogger, Podcaster, vs vs...

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.

Başa dön tuşu